Båt- och skeppsbyggarkurs

Ansökan till höstterminen 2025 är nu öppen!

Vackra linjer, kulturbärare och tjärdoftande båthantverk

Vill du arbeta med vackra linjer och former, låta handens arbete utveckla dina färdigheter i ett genuint trähantverk? Hos oss får du växa som människa och lära dig behärska metoder och verktyg som tillhör en nordisk hantverkstradition, listad hos UNESCO som ett av världens immateriella kulturarv. 

Tillsammans med andra, i en tjärdoftande miljö, lär du dig bygga och segla klinkbåtar. Du lär dig segelsömnad, trädfällning, varmsmide, ytbehandling, materialkunskap, verktygsslipning och givetvis båtbygge. Du får arbeta med uppmätning, dokumentation, lär dig bemästra skärande handverktyg och snickerimaskiner.

Första året fokuserar du på alla grunder och moment i hantverket som behövs för att kunna förverkliga ett båtbygge det andra året. Många tekniker du lär dig första året är gemensamma med andra hantverk, så som byggnadsvård, möbelsnickeri och hemslöjd.

Du är en del av någon annans utbildning

Vi lägger stort värde i att lära i grupp men att öva individuellt. Vi hjälps åt och du är en stor och viktig del av både din egen och någon annans utveckling och utbildning. Du får vara med på två veckolånga seglingar varje läsår. På hösten seglar vi en vecka med vår piggskuta Kajsalisa och vedskutan Sofia Linnea. På våren avslutar vi med nio dagar i Stockholms skärgård seglandes i årets nybyggen.

Efter utbildningen har du lagt grunden till att ta steget vidare in i ett nytt yrke som båtbyggare. Eller, så har du fått kunskap och mod att starta och utveckla egna avancerade hantverksprojekt. Du kommer också att vara redo för ett rörligt friluftsliv i en vacker, klinkbyggd, seglande träbåt, kanske din egen.

Välkommen att söka till oss på Skeppsholmen – i Stockholms hjärta

Skriv ett personligt brev så underlättar det vårt arbete att sätta ihop en dynamisk och bra grupp. I brevet beskriver du dig själv, din bakgrund, dina erfarenheter och varför du vill gå båtbyggarutbildningen hos oss. Beskriv gärna dina förväntningar på dig själv och på oss, dina goda egenskaper och dina utmaningar inför båtbyggaråren.

Båtbygge måste upplevas!

Gemensamma aktiviteter för hela skolan

Delaktighet, självförvaltning och erfarenhetsutbyte över kursgränserna är viktigt för att förverkliga folkhögskolans idé.

Vill du veta mer?

Se ”Mer information” nedan.

Välkommen till Båt- och skeppsbyggarkursen!

  • Mer information

    Vanliga frågor om båt- och skeppsbyggarkursen

    Måste man ha tidigare erfarenheter av hantverk?
    Nej – vi tar in deltagare både med lång erfarenhet av träarbete och nybörjare.

    Finns det en åldersgräns för att gå kursen?
    Du måste vara minst 18 år. De flesta deltagarna på kursen är äldre – det finns ingen övre åldersgräns.

    Kan man ställa sig som reserv?
    Om man söker till kursen efter sista ansökningsdag sparar vi din ansökan och du blir tilldelad en reservplats. Skolan kontaktar dig endast om det finns en möjlighet till en plats på kursen.

    Hur många är det som söker till kursen?
    De senaste åren har vi haft ungefär 4 sökande per plats.

    Får man arbete efter kursen?
    Ja – men det är få som arbetar med att bygga båtar på heltid. Man kan arbeta med renovering, snickerijobb eller får lärlingsplatser.

    Vad gör ni med båtarna som byggs?
    Vissa båtar vi bygger är beställningsjobb från föreningar eller privatpersoner. En del båtar köps, till reducerat pris, av de som bygger, andra bjuds ut till försäljning på den öppna marknaden.

    Måste man vara med på självförvaltningen och skolgemensamma aktiviteter?
    Ja – alla är med och städar sitt område. Varje kurs deltar en dryg vecka per läsår i köket. Temadagar samt övriga gemensamma aktiviteter är obligatoriska inslag i kursen.

Ansökningsinformation

Höstterminen 2025

Antagningsvillkor: Du måste ha fyllt 18 år det år du börjar och ha godkänt i svenska, matematik och engelska grund.

Bifoga:
  • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå kursen
  • En personlig referens med kontaktuppgifter
  • Ditt senaste studiebetyg (lägst godkänt i svenska (SVA), matematik och engelska grund)
  • Personbevis för studier från Skatteverket
  • Eventuellt arbetsgivarintyg eller folkhögskoleintyg

Sista ansökningsdag: 15 april 2025.

Ansök