Foto- och filmkurs

Vill du bli bättre på att fotografera och filma? Denna utvecklande och innehållsrika kurs riktar sig till dig som vill utvecklas inom båda dessa professioner.

Vi startar upp med genomgång av systemkameran, som kommer att vara det verktyg vi använder för både fotografering och filmning. Vi går igenom grunder inom fotografi och behandlar bildanalys, komposition, ljus och avancerar till att arbeta med blixtar i studio. Utgångspunkten är att du kommer att utvecklas inom fotografi. Vi samtalar om bildskapande och budskap och lär också av varandra i gruppen.

“Det har varit väldigt stimulerande och bra med variationen mellan teori och praktik med tanke på att det ändå är tre timmar efter jobbet… Men att lyssna på Anders har varit väldigt spännande, han delar frikostigt med sig både med gott humör och oerhörd kunskap. Tror de flesta i gruppen känner sig motiverade att våga testa även det vi varit rädda för från början. Jag var rädd för filmning, men nu vet jag att inom det konstnärliga skapandet finns det plats för rädslor, men att man kör på ändå!”

Vi går igenom de kunskaper du behöver för att skapa en egen film. Vi börjar med att gå igenom det förarbete som krävs genom brainstorming, synopsis, manus, storyboard och pitch. Vi varvar teori med praktiska övningar inom ljud, ljus, kamerans funktioner, kameraföring och övrig inspelningsutrustning. Avslutningsvis går vi igenom redigering, ljudlägger och konverterar till rätt format.

“Kursen är en övergripande genomgång av de viktigaste grundkunskaperna när det gäller foto, filmning och klippning. En kom-igång-kurs som ger en kreativ injektion!”

Vi arbetar med systemkameror och annan ”vanlig” teknik som gör att du lätt kan skapa egna filmer efter avslutad kurs. Under de sista tre veckorna av kursen väljer du själv om du vill fördjupa dig inom fotografi eller film. Du arbetar med utvecklande uppgifter mellan gångerna. Du kan arbeta med din egen systemkamera eller låna en (Canon) under kurstiden.

Nästa kursstart: Datum så snart beslut finns.

Tid: Tisdagar kl. 16.00 – 19.00.
Kursen omfattar 12 kvällsträffar, samt distansstudier mellan träffarna.
Omfattning: 25%

Antal deltagare: Max 14 deltagare.

Förkunskaper: Du behöver inte ha några tidigare erfarenheter från att ha arbetat med foto eller film, vi börjar från scratch. Kursen är perfekt för dig som arbetar som kommunikatör, med marknadsföring, storytelling eller bara vill utveckla ditt foto- och filmintresse.

Kursledare: Anders Fällman är utbildad fotograf och filmare och har arbetat i branschen under 20 år via olika produktionsbolag och frilansarbeten. Parallellt undervisar han i foto, film och animation på Skeppsholmens folkhögskola. Anders har lång pedagogisk erfarenhet från olika skolformer.

Admin: Stina Kåhrström, info@skeppsholmensfolkhogskola.se

Förbrukningsavgift: 800 kr. Undervisningen är kostnadsfri. Förbrukningsavgifter täcker bland annat kopiering, visst undervisningsmaterial, försäkring, tillgång till internet/datorer.

Länk till ansökan (där du behöver skapa ett konto via SchoolSoft)