Illustration och storytelling

En förberedande kurs för arbete/fortsatta studier. En termin.
För dej som vill genomföra ett eget berättande projekt som kan påverka vår samtid och framtid genom visuell kommunikation.

Under kursen kommer vi utgå ifrån grunderna i berättande  genom text och bild samt dess samverkan. Vi jobbar med alla  sinnena genom animation, ljud och upplevelse. Med noggrant utvalda uppgifter får du med dig både bredd och djup. Allt med utgångspunkt från ditt eget uttryck, stil och manér. Vi går också igenom illustratörens och författarens yrkesroll, att arbeta mot uppdrag och hur man stärker sitt eget varumärke. Vi utvecklas genom styrda och fria uppgifter, handledning och feedback.

Under utbildningen övar du på att självständigt, eller i samarbete med andra, driva och genomföra undersökande projekt. Genom samverkan med externa parter och föreläsare får du prova på att arbeta i ett professionellt sammanhang. Genom handledning och genom redovisningar lär du dig att sätta ord på kreativa tekniker och ideér.

Kursinnehåll:
• Rytmen mellan bild och text i samverkan
• Storyboard, bildmanus och textmanus planering
• Podcast och redaktionellt arbete
• Att skapa karaktärer och miljöer
• Bilderboken som konstform
• Bildanalys – mångfald och inkludering
• 360° Panoramisk illustration
• Introduktion till animation – Photoshop och After Effects
• Fördjupning
• Arbeta mot uppdrag
• Arbetsprover
• Research och ett eget projekt
• Digital utställning
• Entreprenör versus konstnär

Skolan ligger på Skeppsholmen en plats full av historier och intryck. Nära moderna museet och vid vattnet med många båtar. En oas av natur och inspiration som gjord för kreativt arbete.

Vi jobbar med ett helhetsperspektiv och bildning, där vi lär oss för livet och delar kunskap med varandra i folkhögskoleanda. Vi lär av föreläsningar och samverkan med konstnärliga högskolor, yrkesverksamma konstnärer, författare och kontakt med förlag och externa aktörer.

Vi utforskar utbudet av gamla och moderna sagor, serier, bilderböcker och läser, samtalar och reagerar på dem och låter det bli en del av arbetet kring kunskap. Vi använder Instagram, Facebook, hemsida som verktyg att berätta och vidga klassrummet och kommunicera utåt. Vi jobbar i Google Classroom

Efter kursen kan du: Jobba som frilans, författare och illustratör, bildredaktör, digital producent, söka till högre konstnärliga studier eller till någon av kurserna på Skeppsholmens folkhögskola

Kurstid:
ht 22/23
Höstterminen: 220822 – 221221 (Höstlov* v 44)
Vårterminen: 230203 -230324 (Sportlov v 9) 

Omfattning: 25%
Vi träffas två gånger under kursen
3/2 och17/3. Övrig tid är distansstudier.

Antal deltagare: Max 16 deltagare

Förkunskaper och egen utrustning.
Du har förståelse för Photoshop och Illustrator. Du har din egen laptop och gärna en ritplatta. 

Kursledare: Per José Karlén har jobbat med ämnet illustration och som  entreprenör sedan 2002. Magisterexamen från Royal College of Art.  Han har undervisat på skolor som: Beckmans, Berghs, Leksands  folkhögskola, Konstfack, Forsbergs, Nyckelviksskolan och Södra  Stockholms Folkhögskola. 2019 tilldelades han 3-årigt  arbetsstipendium från författarfonden och har jobbat frilans som  konsult och anställd sedan 2002. Per jobbar brett med ämnet  illustration och har skapat en internationell karriär och fått ett flertal  priser och stipendier. www.perpictures.com

Förbrukningsavgift 400 kr. Undervisningen är kostnadsfri. Förbrukningsavgifter täcker bland annat kopiering, visst undervisningsmaterial/datorer, försäkring, tillgång till internet.

Ansökan 
Ansökan ska innehålla:
– ett personligt brev med motivering varför du vill gå kursen
– arbetsprov, bestående av bilagor eller en länk, med två exempel på dina illustrationer och berättelser.
– personbevis för studier (från skatteverket).

Mer information:
Per Karlén, kursansvarig
073-7026314 
per.karlen@skeppsholmensfolkhogskola.se

Ansökan till vt 23 stängd
Du ansöker via Schoolsoft, där du börjar med att skapa ett konto.

Kursen startar förutsatt att erforderliga beslut fattas.