Foto- och film fördjupning

Fortsättningskursen vänder sig till dig som antingen gått Foto- och filmkursen på Skeppsholmens folkhögskola eller motsvarande kurs tidigare, se förkunskaper längre ned. 

Fördjupningskursen inom foto- och film            
Den digitala utvecklingen har bidragit till att möjligheterna att fotografera och filma blivit tillgänglig för många. Teknik är som penseln för en konstnär, ett verktyg för att förstärka berättelsen. I fördjupningskursen kommer du att arbeta mycket med dramaturgi/narrativ, estetisk och de små detaljerna. Vi varvar foto och film och därigenom vårt bildseende och vår kunskap kring ljus och komposition. Du kommer att träffa lika foto- och filmintresserade människor som dig själv och tillsammans arbetar vi för att utvecklas och skapa uttrycksfulla bilder och filmer. 

Kursen består av fyra block och börjar med film där du förutom mer avancerad filmteknik får träffa yrkesverksamma inom branschen. Tillsammans arbetar vi med förarbete, produktion och efterarbete av en kortfilm. 

I block två kommer du utmanas genom att fotografera i olika genrer inom fotografi, såsom abstrakt, gatufotografi, reklam/produkt och porträtt. Vi varvar mellan naturligt ljus och att arbeta i studio. 
I det tredje blocket tar vi oss an det dokumentära berättandet inom film. Vi övar intervjuteknik och gör kortare reportage där det handlar om skapa i stunden och lita på sina kunskaper. Denna del avslutas med en dokumentärfilm av en plats, händelse eller person. 

Det fjärde blocket kommer vi att arbeta fördjupade med postproduktion/efterarbete och arbeta med greenscreen, effekter inom film och kombinationen av stillbild och rörligt. Vi kommer också prova på olika animationstekniker. 

Förkunskaper  
Du förväntas kunna hantera systemkamerans manuella funktioner för både fotografi och filmskapande. Du bör också ha grundläggande kunskaper inom komposition, ljus, bildbehandling och filmredigering. 

Efter avslutad kurs har du en bra grund för att söka vidare till högre studier eller fortsätta din karriär inom foto eller film. 

Kurstider: Ht. 220902-221209
Tid: Fredagar kl. 09.00 – 15.00
Kursen omfattar 1 dag i veckan (fredagar) samt distansstudier mellan träffarna.
Omfattning: 25%

Antal deltagare: Max 14 deltagare.

Kursledare: Anders Fällman är utbildad fotograf och filmare och har arbetat i branschen under 20 år via olika produktionsbolag och frilansarbeten. Parallellt undervisar han i foto, film och animation på Skeppsholmens folkhögskola. Anders har lång pedagogisk erfarenhet från olika skolformer. 

Admin: mats.landstrom@skeppsholmensfolkhogskola.se

Förbrukningsavgift: 800 kr. Undervisningen är kostnadsfri. Förbrukningsavgifter täcker bland annat kopiering, visst undervisningsmaterial, försäkring, tillgång till internet/datorer. Vi rekommenderar att du har tillgång till Adobe Photoshop, Premiere och After effects.

Kursen är studiemedelsberättigad under förutsättning att du läser flera kurser samtidigt (med samma start- och slutdatum) så din totala studieomfattning uppgår till 50, 75 eller 100% under studieperioden. För studiehjälp gäller att du måste studera 100% dvs heltid. För mer information kontakta CSN”.

Ansökan via SchoolSoft:   Vi behandlar ansökningarna fortlöpande, du rekommenderas att skicka därför att skicka in ansökan tidigare än senaste ansökningsdag. 

Ansökan ska innehålla:

– ett personligt brev med motivering varför du vill gå kursen och tidigare erfarenhet av foto/film. Du får gärna skicka med något projekt som du gjort inom foto eller film. 

– personbevis för studier (från skatteverket).

Ansökan stängd. Inga platser kvar.