Fota- och Filma MER

Den digitala utvecklingen har bidragit till att möjligheterna att fotografera och filma blivit tillgänglig för många. I kursen Fota- och Filma MER varvas teori med praktiska övningar inom både foto och film. Du kommer att arbeta både enskilt och i samarbete med andra – i stora och små projekt och samarbeten.

”Man får utveckla sin kreativitet för att genomföra fotografiska uppdrag som ska motsvara önskemålen hos en beställare. Och det är ett möte mellan människor som kommer dit med ett fotointresse och går därifrån med ett ökat fotointresse.”

Förutom att du träffar lika foto- och filmintresserade människor som dig själv bygger kursen på gästlärare från olika delar av branschen. Tillsammans arbetar vi för att utvecklas och skapa uttrycksfulla bilder och filmer. 

Kursen inleds med övning kring kamerans funktioner där vi tränar vårt bildseende och diskuterar ljus och komposition. Vi arbetar inom olika genrer inom fotografi såsom gatufotografi, reklam/produkt och porträtt. Vi varvar mellan naturligt ljus och att arbete i studio. 

Inom film övar vi kring kamerahantering och filmspråk i framställandet av dokumentärt och fiktivt berättande. Vi varvar teori med praktiska övningar inom ljud, ljus, kamerans funktioner, kameraföring och övrig inspelningsutrustning. Vi arbetar med brainstorming, synopsis, manus, storyboard och pitch. Vi går igenom redigering, ljudlägger och att konverterar till lämpligt format.

I slutet av kursen kommer du arbeta med ett eget projekt, där du under handledning väljer eget fördjupningsområde inom foto eller film.

Förkunskaper
Kursen vänder sig till dig som har grundläggande förkunskaper inom foto och/eller film. Du har grundläggande kunskaper om systemkamerans manuella funktioner och vissa förkunskaper inom komposition, ljus, bildbehandling och filmredigering. Efter avslutad kurs har du en bra grund för att söka vidare till högre studier eller fortsätta din karriär inom foto eller film.

Kurstider:
Höstterminen 23/24: 20230901 – 20231208
Vårteminen 23/24:  20240126-20240531
Tid: Fredagar kl. 09.00 – 15.00
Kursen omfattar 1 dag i veckan (fredagar) samt distansstudier mellan träffarna.
Omfattning: 25%

Antal deltagare: Max 15 deltagare.

Kursledare: Anders Fällman är utbildad fotograf och filmare och har arbetat i branschen under 20 år via olika produktionsbolag och frilansarbeten. Parallellt undervisar han i foto, film och animation på Skeppsholmens folkhögskola. Anders har lång pedagogisk erfarenhet från olika skolformer. 

Admin: mats.landstrom@skeppsholmensfolkhogskola.se

Förbrukningsavgift: 800 kr. Undervisningen är kostnadsfri. Förbrukningsavgifter täcker bland annat kopiering, visst undervisningsmaterial, försäkring, tillgång till internet/datorer. Vi rekommenderar att du har tillgång till Adobe Photoshop, Premiere och After effects.

Ansökan 
Du ansöker via Schoolsoft, där du börjar med att skapa ett konto, och sen ska bifoga:
– ett personligt brev med motivering varför du vill gå kursen och tidigare erfarenhet av foto/film.
– ett personbevis för studier från skatteverket
länk till ansökan vt 24